Kakkerlakken Bestrijden Bel direct de lokale bestrijder 085-0296297

Bel ons direct

085 - 029 6297

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
voortplanting-van-de-kakkerlak-300x169

Voortplanting van de kakkerlak

De voortplanting van de kakkerlak begint bij de paring. Hierbij zijn het mannetje en het vrouwtje met de punten van de achterlijven aan elkaar verbonden.

Bij de voortplanting van de kakkerlak zijn de koppen van de kakkerlakken dus van elkaar af gedraaid. Een vrouwtje zorgt gemiddeld één keer in haar leven voor nakomelingen.

Eitjes bij de voortplanting van de kakkerlak

Als de voortplanting van de kakkerlak heeft plaatsgevonden, ontstaan er eitjes. Om deze eitjes heen zit een zak-achtige structuur. Het eerste eipakket dat geproduceerd wordt tijdens de voortplanting van de kakkerlak bevat vaker meer eitjes dan de daaropvolgende.

voortplanting van de kakkerlak

Foto: Matt Reinbold

Sommige kakkerlakken dragen na het paren de eitjes in een pakket op hun rug, anderen dragen de eitjes in hun lichaam. Weer andere kakkerlakken verstoppen hun jongen en zien deze nooit opgroeien.

De Amerikaanse kakkerlak begraaft de eitjes op een goed beschutte plaats.

Wanneer de eitjes precies uitkomen is afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid. Dit vindt plaats tussen de 29 tot 58 dagen na het paren

Levenscyclus en de voortplanting van de kakkerlak

Na de voortplanting van de kakkerlak legt deze een levenscyclus af van ei naar nimf naar volwassen kakkerlak. Deze nimfen groeien in kleine stapjes (instars), waarbij elk stapje wordt afgesloten met een vervelling. De duur van deze levenscyclus is niet voor allen gelijk.

Bij de geboorte zijn de kakkerlakken wit en kort na de geboorte zullen deze doormiddel van pigment een bruine kleur krijgen. Zij zijn wel gelijk aan een volwassenen, maar hebben nog geen ontwikkelde vleugels en genitaliën. Zij kunnen tot die tijd zelf dus niet vermenigvuldigen. Als de kakkerlak volwassen is, zal hij ook niet meer vervellen.

voortplanting van de kakkerlak

Foto: Toby Hudson

Na de voortplanting van de kakkerlak kan de tijd van het volwassen worden variëren van een paar weken tot 1 tot 2 jaar (zoals bij de Oosterse kakkerlak).

Een razendsnelle voortplanting van de kakkerlak

De voortplanting van de kakkerlak gebeurt erg snel.  Zo kan een Amerikaanse kakkerlak met haar jongen voor 800 nakomelingen zorgen, maar een Duitse kakkerlak met haar jongen zelfs 300.000 nakomelingen produceren.

Bij voortplanting van de kakkerlak worden de eipakketjes op willekeurige plaatsen afgezet. Kakkerlakken zorgen al snel voor 4 tot 8 pakketjes van 30 eitjes in 6 maanden. Een kleine berekening geeft aan dat er gezorgd wordt voor 240 nakomelingen in 6 maanden tijd.

Het is daarom aan te raden, dat wanneer u kakkerlakken in huis ontdekt, u meteen tot actie over gaat voordat de kakkerlakken zich nog meer vermenigvuldigen en verder verspreiden.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6297, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed