Kakkerlakken Bestrijden Bel direct de lokale bestrijder 085-0296297

Bel ons direct

085 - 029 6297

Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed
kakkerlak dood maken

Wat zijn Kakkerlakken?

Kakkerlakken. U heeft er vast wel eens van gehoord. De meeste mensen krijgen direct de rillingen over hun lijf als ze het wordt kakkerlak horen. Maar wat zijn kakkerlakken eigenlijk voor ongedierte?

In dit artikel vindt u alle basisinformatie over de kakkerlak. Dit kan wellicht van pas komen als u denkt dat u last heeft van de kakkerlak. Wij willen u graag helpen om van dit ongedierte af te komen.

Hoe ziet een kakkerlak er uit?

Een kakkerlak is een insect met zes poten. Het lichaam van een kakkerlak heeft vanaf boven gezien een eivormige of ovale vorm.

De grootte van de kakkerlak kan variëren van minder dan een centimeter, tot ongeveer acht centimeter. Uiteraard zien kakkerlakken er niet allemaal hetzelfde uit. Er zijn verschrikkelijk veel soorten van de kakkerlak. Hiervan kunnen er ongeveer twintig als kakkerlakkenplaag voorkomen. Dit zijn dus de enige soorten waar u last van kunt hebben.

Hieronder zijn een aantal afbeeldingen van verschillende soorten kakkerlakken weergegeven.

Soorten kakkerlakken

kakkerlakken

Foto: David and Jessie

kakkerlakken

Foto: John Tann

Voortplanting kakkerlakken

De kakkerlak komt veel in Nederland voor. Een kakkerlak leeft gemiddeld een half jaar tot een jaar. De vrouwtjes kakkerlakken produceren in die tijd ontzettend veel nakomelingen. Gezien de korte levensduur en de vele nakomelingen die ze krijgen, plant de kakkerlak zich dus ontzettend snel voort.

Afhankelijk van de soort legt een vrouwtje wel 50 tot 400 eitjes in haar leven. De eitjes worden gelegd in een soort pakketjes met een aantal eitjes bij elkaar. Deze pakketjes dragen de vrouwtjes enkele uren tot enkele weken bij zich.

De kakkerlak soorten die de pakketjes kort bij zich dragen verstoppen deze op allerlei plekken door het huis. Deze pakketjes zijn bijna niet met te vinden zonder geavanceerde bestrijdingsmiddelen. Hierdoor zijn kakkerlakken ook lastig te bestrijden.

Als alle eitjes uitkomen kan een vrouwtje dus wel voor 400 nakomelingen zorgen, binnen een jaar tijd. Als de nakomelingen ook weer eitjes leggen, en die nakomelingen ook weer, kunnen er binnen een jaar duizenden of tienduizenden nakomelingen zijn.

Meestal is er dan ook geen sprake van de aanwezigheid van één kakkerlak, maar spreekt men gelijk van een kakkerlakkenplaag. Kakkerlakken planten zich dus zeer snel voort.

Zijn kakkerlakken gevaarlijk?

Dat veel mensen bang zijn voor kakkerlakken is niet voor niets. Want ze kunnen wel degelijk schade aan richten. Zelf bijten of steken ze niet. Ook is de kakkerlak niet giftig. Toch kan de kakkerlak wel voor problemen zorgen.

Ziektes en bacteriën

Het ongedierte loopt echter over vele onhygiënische plekken zoals bedorven etensresten en uitwerpselen. Hierdoor kan het ongedierte ziektes en bacteriën met zich mee brengen wat gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van de mens.

Ziektes die kakkerlakken met zich mee brengen zijn onder andere dysenterie, tyfus, gastro-enteritis en salmonella. Aangeraden wordt daarom om direct professionele bestrijding in te schakelen wanneer u last heeft van kakkerlakken.

Het gevaar bij kakkerlakken schuilt dus niet in het steken of bijten, maar in het overdragen van ziektes en bacteriën, wat in veel gevallen veel zwaardere consequenties heeft dan bijvoorbeeld een wespensteek of muggenbeet.

Hoe krijgt u de kakkerlak in huis?

De kakkerlak komt af op etensresten en vochtige warme plekjes. De beste manier om kakkerlakken te voorkomen is daarom door te zorgen dat uw huis netjes en opgeruimd is.

Er zijn echter tal van manieren waarop kakkerlakken uw huis binnen kan komen. Hieronder de meest voorkomende.

– Door handel in tweedehands spullen. Bijvoorbeeld vlak bij het motortje van een koelkast verschuilt de kakkerlak zich graag. Dit plekje is vaak lekker warm en vochtig en er liggen vaak etensreten in de buurt. Als u een tweedehands koelkast in huis haalt, let er dan goed op dat er geen kakkerlakken in verstopt zitten. Controleer ook altijd andere voorwerpen en meubels. Zowel op kakkerlakken, maar bijvoorbeeld ook op bedwantsen en houtwormen.

– Daarnaast kan het ongedierte uw huis binnenkomen door bagage, bijvoorbeeld omdat u op reis bent geweest. Kakkerlakken en ander ongedierte kunnen gemakkelijk meereizen in tassen en koffers tussen uw kleren en spullen. Let hier altijd goed op.

– Zoals eerder genoemd verspreiden kakkerlakken zich snel. Ze kunnen door kleine scheurtjes, kieren en gaten kruipen door hun afgeplatte lichaam. Hierdoor kunnen ze zich gemakkelijk van huis naar huis verspreiden. Het is daarom verstandig om ook altijd de buren te informeren als u last heeft van een kakkerlakkenplaag. De kans is namelijk groot dat de kakkerlak ook aanwezig is bij huizen in de buurt. Alleen in uw eigen woning bestrijden is daarom vaak zinloos en binnen de kortste keren kan het ongedierte weer terug zijn via nabij gelegen woningen.

Lees hier meer tips om kakkerlakken te voorkomen.

Video over kakkerlakken

Bekijk onderstaande video om meer te weten te komen over de kakkerlak. De video is gesproken in het Engels.

Kakkerlakken bestrijden

Als u last heeft van de kakkerlak is het verstandig om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken. Dit omdat het diertje zich snel verspreidt en last te bestrijden is. Lees hier meer over het bestrijden van dit ongedierte.

Mocht u direct gratis en vrijblijvend in contact willen komen met een ongediertebestrijder bij u in de buurt, dan kunt u dit regelen via Kakkerlakkenbestrijden.com. Klik hier voor meer informatie.

Bel ons direct of vraag advies aan

085 - 029 6297, Lokaal tarief & 24/7 bereikbaar bij spoed